Kaderke.be, het inlijstatelier uit Heist op den Berg van Guy Van Kerkhoven en Sofie Roose, ontving op 21 juni samen met vijf zaken uit Mechelen het kersverse UNIZO-label ‘Handmade in Belgium’(HIB). Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt voor het label in aanmerking.

‘De consument zoekt meer en meer naar authentieke, handgemaakte producten. Maar vandaag weet de consument niet altijd meer wat hij koopt. Daarenboven zijn begrippen zoals ‘ambachtelijk’ en ‘artisanaal’ zijn in ons land niet wettelijk beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk noemen’, zegt Bert Serneels van Unzio. ‘Daarom creëerde UNIZO het label ‘Handmade In Belgium’ (HIB). Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt voor het label in aanmerking. Zo krijgen consumenten de garantie dat ondernemers met het HIB-label authentieke, ambachtelijke en kwalitatieve producten aanbieden.’ Op 21 juni reikte UNIZO in Mechelen het label uit aan zes zaken: Skolaa (chocolade), Matte d’Or(taarten), schrijnwerker Maarten Tytgat, Vigorous(retouches en textiel), Awardt(handtassen) en Kaderke.be.

 

Kaderke.be

Sinds 1989 huist Kaderke.be langs de Leopoldlei in hartje Heist. Ambacht en moderne machinerie gaan er hand in hand. ‘Dit label doet ons deugd en is een erkenning voor ons handwerk, ons ambacht. Ambacht blijft immers enorm belangrijk bij inlijstingen’, zegt Guy Van Kerkhoven. ‘Alles is maatwerk hier: wij verzorgen alle soorten inlijstingen, volgens wens en op maat van de klant. Als ‘Commended Framer’ bespreken we vooraf een inlijsting van a tot z: van materiaalkeuze over technische uitwerking tot raad op decoratief vlak.’ Een apart werk in de winkel toont de verschillende stappen bij het inlijsten. ‘Dat maakt een en ander duidelijk aan onze klanten. Alle materialen die wij gebruiken, zijn van museale kwaliteit. Die zullen een in te lijsten werk nooit aantasten. Onze passe-partouts bevatten zo van origine geen enkel zuur, ze zijn gemaakt van katoenschilfers. Onze lijmen maken we zelf, van rijst of tarwestijfsel. Een werk in een passepartout kleven, gebeurt met museale scharnieren, gemaakt van Japans papier. Een papier met een lange vezel en daardoor zeer sterk. Onze eigen stijfsellijm is compleet residuloos. Het werk uit de kader halen voor verkoop, kan dus perfect. In originele staat.’

Met keuze uit meer dan 3.000 profielen sluit een inlijsting van Kaderke.be naadloos aan bij de wensen van de klant. ‘Daar staan we voor. Een kader moet perfect bij het in te lijsten werk passen. Dat uit zich in een enorme keuze aan profielen, maar ook in handgekleurde passe-partouts. Enkel zo kom je tot een inlijsting die perfect aansluit bij een werk. Alles is maatwerk hier. Geen enkele inlijsting is dezelfde. Om een voorbeeld te geven: onlangs maakten we een antieke kader compleet na. Met als voorbeeld een foto.’ Sinds 2000 is Kaderke.be ‘Commended Framer’, benoemd door the Fine Art Trade Guild.

Info: www.kaderke.be